Waarom moet je een domeinnaam registreren?

Het verdienen van geld via het internet is op dit moment op talloze manieren mogelijk. Je hebt de keuze uit talloze online verdienmodellen, maar je hebt in de basis hier wel een website voor nodig. En als je een website nodig hebt, heb je ook een domeinnaam nodig. Zie het als een huisnummer van een huis; zonder dit huisnummer is een huis niet uniek. En zonder een domeinnaam is een website niet uniek én niet te gebruiken.

Dat het verplicht is om een domeinnaam te registreren, mag duidelijk zijn. Het is hierbij ook nog zaak om voor de best mogelijke domeinnaam te kiezen. Deze domeinnaam moet bij voorkeur voldoen aan onderstaande eisen:

  • Een domeinnaam moet zo kort mogelijk zijn
  • Een domeinnaam moet aansluiten bij het onderwerp van de website of bij het betreffende bedrijf (indien het een bedrijfswebsite is)
  • Een domeinnaam moet goed te onthouden zijn
  • Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of algemene voorwaarden voor .NL domeinnamen

Is het niet zo dat alle makkelijk te onthouden domeinnamen reeds vergeven zijn? Nee, allerminst. Door enigszins creatief te zijn, kun je nog geweldige domeinnamen bedenken & registreren. Zelfs korte domeinnamen die makkelijk te onthouden zijn.

Al met al is het registreren van een domeinnaam verplicht. Dit is simpelweg de eerste stap om je eigen website te ontwikkelen. Om succes met deze website te behalen, hebben wij veel nuttige informatie (en tips) voor je verzameld!

Goed vindbaar op Google

Heb je het idee om met je eigen website aan de slag te gaan? Dan is het dus van belang dat je een goede domeinnaam registreert. Dit is van belang met het oog op de website en bezoekers, maar ook met het oog op Google. Een goede domeinnaam valt bij het algoritme van Google namelijk direct in de smaak.

Feit is dat niet alleen de domeinnaam een cruciale rol speelt. Nee, de belangrijkste rol is weggelegd voor de content op de website en de techniek van de website. Als die twee elementen volledig in orde zijn, zou het zonde zijn als je geen 100% perfecte domeinnaam hebt. Een succesvolle online business begint dan ook bij de registratie van een goede domeinnaam.

Om goed vindbaar op Google te zijn, moet de domeinnaam aan enkele eisen voldoen. Zo is het zeer wenselijk dat de domeinnaam aansluit op het onderwerp van de website. Wil je een blog over sneakers maken? Dan is het niet voor de hand liggend om voor een domeinnaam als ‘www.bestepannen’ te kiezen. Die domeinnaam zou wel interessant zijn als je een website over pannen op wilt starten.

Verder is het wenselijk dat de domeinnaam makkelijk te doorgronden is. Mede daarom is het advies om het zogeheten koppelteken (-) zoveel mogelijk te vermijden. Dit doe je niet alleen in het belang van Google, maar ook in het belang van de bezoekers.

Tevens kan het geen kwaad om meerdere varianten van de domeinnaam te registreren. Registreer bijvoorbeeld ook domeinnamen die heel erg op je bedachte domeinnaam lijken. Je voorkomt hiermee dat andere mensen in de toekomst met een vergelijkbare domeinnaam ervan doorgaan.

Daarbij is het ook zaak om goed naar de extensie te kijken. Maar, daar lees je hieronder meer over. Belangrijk is in ieder geval dat je je website 100% in orde gaat maken. Dit begint bij het registreren van de domeinnaam en eindigt bij het continu optimaliseren van je website. Doordat dit een doorlopend proces is, is er eigenlijk nooit een einde aan. Optimalisatie van een website gaat maar door en door.

Checken of domeinnaam nog vrij is

Heb je de perfecte domeinnaam bedacht? Dan is het zaak om deze te registreren. Voordat je dit doet, moet je wel checken of de domeinnaam nog vrij is. Ga hiervoor naar de website van je provider (of SIDN.nl) en vul de domeinnaam in. Je ziet vervolgens direct of de domeinnaam nog vrij is.

Is het zo dat de domeinnaam bezet is? Dan kun je mogelijk contact opnemen met de huidige houder om de domeinnaam over te kunnen nemen. Een andere optie die je hebt, is om over een andere domeinnaam na te denken.

Wat is de beste extensie?

Als je een nieuwe domeinnaam wilt registeren, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Veel punten hebben we hierboven al benoemd, waaronder de extensie.

De extensie is het laatste deel van een domeinnaam, bijvoorbeeld .NL, .BE of .COM. Is het nou aan te raden om voor .NL te kiezen? Ja, daar komt het wel op neer als je een Nederlands georiënteerde website hebt. Bij een internationale website kun je beter voor bijvoorbeeld .COM kiezen.

Richt je je vooral op een bepaalde regio in ons land? Dan is het ook nog mogelijk om voor een regio-extensie te kiezen. Zo je voor de extensie .frl kiezen; deze extensie staat voor Friesland.

Feit is dat er in de afgelopen meer en meer extensies bijgekomen zijn. Je kunt nu ook kiezen voor bijvoorbeeld .online, .xyz, .website, .top, .team en .marketing. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos.

Optimaliseer je website

Met alleen een goede domeinnaam ga je geen successen behalen. Je website moet ook volledig geoptimaliseerd zijn, moet over de juiste content beschikken en moet technisch perfect in orde zijn. Daarbij is het ook van belang dat je je website volledig optimaliseert op de doelgroep. Bepaal dus wie je doelgroep is en stem daar ook de domeinnaam op af.

Hoe je het beste de website kunt optimaliseren? Dit doe je door tools te gebruiken, door blijvend content aan je website toe te voegen en door de websitesnelheid te optimaliseren.