4 redenen om een SSL-certificaat voor je website te gebruiken

Bij het ontwikkelen van je website moet je veel waarde aan veiligheid hechten. Je website mag niet te hacken zijn, moet voor alle bezoekers veilig te gebruiken zijn en moet daarom over een SSL certificaat beschikken. Wat dit certificaat precies is, vertellen we je graag hieronder. Daarnaast geven we je ook meerdere redenen waarom je dírect een SSL certificaat aan zou moeten vragen.

Wat is een SSL certificaat?

Met een SSL certificaat laat je aan de websitebezoekers zien dat je website veilig te gebruiken is. Dit is te danken aan het groene slotje dat linksboven in de browser verschijnt. Dankzij dit slotje zien bezoekers in één oogopslag dat je website te vertrouwen is.

SSL certificaten gaat gepaard met het zogeheten TLS-protocol. Dit is een vrij technisch protocol, maar het komt er op neer dat dit protocol checkt of een website veilig is. Als dat het geval is, verschijnt er bij de website een groen slotje. Hiermee is de website veilig en dus op een veilige manier te gebruiken.

In de afgelopen jaren zijn er bovendien drie soorten SSL certificaten ontstaan:

  • Domeinvalidatie: dit is het ideale SSL certificaat voor niet-publieke websites. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een intranet.
  • Organisatievalidatie: dit is het ideale SSL certificaat voor een publieke website. Je kunt hierbij denken aan allerlei informatieve websites.
  • Uitgebreide validatie: dit is het meest uitgebreide SSL certificaat. Dit certificaat is geschikt voor commerciële website, banken en webshops.

4 redenen om direct een SSL certificaat aan te vragen

Heeft je website of webshop op dit moment nog geen SSL certificaat? Dan is het zaak om dit certificaat zo snel mogelijk aan te vragen. Waarom? Dit heeft met de onderstaande 4 redenen te maken.

Reden 1: SSL is bij veel websites verplicht

Vraag je op je website persoonsgegevens op? Of werk je op een andere manier op je website met persoonsgegevens? In deze gevallen ben je verplicht om op je website een SSL certificaat te hebben. Met zo’n certificaat ben je namelijk in staat om de persoonsgegevens te beveiligen. Dat is ook precies wat je moet doen, conform de wet.

Heb je bijvoorbeeld op je website een contactformulier staan? Dan vraag je gegevens van je bezoekers op, waardoor je verplicht bent om een SSL certificaat te hebben.

In de afgelopen jaren is de controle hierop steeds strikter geworden. Dit heeft onder meer met de nieuwe AVG-wet te maken. Heb je nu nog een website zonder SSL certificaat, terwijl je deze wel verplicht moet hebben? Dan loop je het risico op een hele forse boete.

Reden 2: SSL maakt het internet veiliger

Met de komst van de SSL certificaten is het internet steeds veiliger geworden. Dit komt onder meer doordat dit certificaat alle data versleuteld overbrengt. Dit heeft als gevolg dat hackers of cybercriminelen niet zomaar bij persoonsgegevens kunnen komen.

Door van een SSL certificaat gebruik te maken, maak je het internet dus veiliger. Dit is in het belang van je bezoekers, maar indirect ook in je eigen belang. Met een SSL certificaat laat je zien dat je website veilig te gebruiken is.

Gebruik je nu nog geen SSL certificaat? Als een bezoeker op je website terechtkomt, krijgt hij/zij een melding dat je website mogelijk onveilig is. Je kunt je vast voorstellen dat dit je heel veel bezoekers kost.

Reden 3: Google hecht waarde aan een SSL certificaat

Als je een eigen website hebt, wil je uiteraard zoveel mogelijk bezoekers trekken. Dit doe je onder meer door hoge rankings in Google te verkrijgen, maar zonder SSL certificaat is dit niet mogelijk.

Heeft je website op dit moment geen SSL certificaat? Dan wordt dit genadeloos afgestraft door Google. Het algoritme van Google merkt op dat je website geen SSL certificaat heeft, waardoor je website flinke minpunten krijgt.

Bijkomend aandachtspunt: Chrome, één van de populairste internetbrowsers, kijkt zelf ook naar het SSL certificaat. Als er geen certificaat aanwezig is, krijgt de bezoeker een melding ‘niet veilig’ te zien. Zoals hierboven al gesteld, gaat dit je veel bezoekers kosten. Het algoritme van Google, en Google Chrome, straft het ontbreken van een SSL certificaat dus hard af tegenwoordig.

Reden 4: je kunt uit meerdere varianten kiezen

Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, kun je uit meerdere varianten van een SSL certificaat kiezen. Doordat je deze keuze hebt, kun je altijd het geschikte certificaat uitkiezen en gebruiken:

  • Domeinvalidatie: dit certificaat controleert de houder van de domeinnaam. Dit wordt aan de hand van de gegevens bij WHOIS gecontroleerd.
  • Organisatievalidatie: dit certificaat controleert de domeinnaam, de bedrijfsgegevens én checkt de bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel.
  • Uitgebreide validatie: dit certificaat controleer alle bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel. Ook is het zo dat je als webshopeigenaar gevalideerd wordt als aanvrager van het certificaat. Dit levert voor een bezoeker nog meer veiligheid en bescherming op.

Hoe kun je een SSL certificaat aanvragen?

Het aanvragen van een SSL certificaat kun je op meerdere manieren doen. Je kunt dit via speciale website doen, je kunt een plug-in installeren of je kunt het certificaat via je hostingpartij regelen. Mocht je er niet helemaal uitkomen, kun je ook contact met ons opnemen!