Domeinnaam checken | Ontdek of jouw domeinnaam vrij is

Wil je weten of een domeinnaam nog vrij is om te registreren? Dan zou je een domeinnaam check uit moeten voeren. Zo’n check voer je snel en gemakkelijk uit via onze website. Vul de gewenste domeinnaam in en onze website geeft direct aan of je de domeinnaam nog kunt registreren.

Waarom een domeinnaam checken?

Door een domeinnaam te checken, krijg je inzicht in de beschikbaarheid van het domein. Geeft onze website aan dat de domeinnaam reeds geregistreerd is? Dan kun je de domeinnaam niet gebruiken.

Geeft onze website aan dat de domeinnaam nog vrij is? Dan kun je deze direct registreren en hier je eigen website op zetten.

In meerdere situaties is het belangrijk om een domeinnaam te checken:

 • Als je denkt een waardevolle domeinnaam bedacht te hebben. Heb je een waardevolle domeinnaam in gedachten? Check dan direct of deze domeinnaam al geregistreerd is. Als dat het geval is, kun je je plan direct in de prullenbak gooien.
 • Als je je eigen bedrijf wilt starten. Bij het starten van je eigen bedrijf moet je goed over je bedrijfsnaam nadenken. Om te bepalen of de bedachte bedrijfsnaam te gebruiken is, moet je de domeinnaam checken. Ook is het advies om in het handelsregister van de Kamer van Koophandel na te gaan of de naam nog vrij is.
 • Als je om welke reden dan ook een website wilt starten. Wil je graag met een online verdienmodel aan de slag gaan of een hobbymatige website starten? In die gevallen is het ook aan te raden om de domeinnaam op voorhand te checken.

Hoe kun je een domeinnaam checken?

Het checken van een domeinnaam is via cloudwebs.nl een fluitje van een cent:

 • Stap 1: ga naar onze website en scroll iets naar beneden op de homepagina
 • Stap 2: vul de gewenste domeinnaam in. Dit doe je in het vak achter ‘www.’
 • Stap 3: selecteer de gewenste extensie. Dit kan bijvoorbeeld .com, .nl of .net zijn.
 • Stap 4: klik op ‘controleer’. Onze website checkt nu direct of de gewenste domeinnaam nog vrij is.
 • Stap 5: bekijk de resultaten.

Of doe hier de domeinnaam check: controleer de beschikbaarheid van je naam

De mogelijke uitkomsten bij een domeinnaam check

Als je via onze website een domeinnaam check uitvoert, krijg je snel duidelijkheid. Hierbij kan er sprake van een paar uitkomsten zijn:

 • De domeinnaam is nog vrij. Dit betekent dat de domeinnaam nog niet in gebruik is en dat je deze kunt registeren.
 • De domeinnaam is in quarantaine. Dit betekent dat de domeinnaam voor een periode van 30 dagen in quarantaine gehouden wordt, bijvoorbeeld omdat de vorige eigenaar de domeinnaam nog niet verlengd heeft. Na deze 30 dagen kun je de domeinnaam alsnog registeren óf de eigenaar moet besloten hebben om de domeinnaam toch te verlengen.
 • De domeinnaam is in gebruik. Dit betekent dat de domeinnaam al eigendom van een ander persoon of bedrijf is. Je kunt de domeinnaam hierdoor niet meer gebruiken, maar je kunt uiteraard wel op zoek gaan naar een interessant alternatief.

Kun je de gegevens van de eigenaar inzien?

Het is mogelijk om de registratiegegevens van een domeinnaamhouder in te zien. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld via mail contact opnemen om te vragen of je de domeinnaam over mag kopen.

Een andere optie is om contact op te nemen met de hostingpartij van de betreffende website. Je kunt aan de hostingpartij vragen of de huidige eigenaar contact met je op wil nemen. De hostingpartij legt dit verzoek bij de eigenaar neer, waarna de eigenaar zélf bepaalt wat hij/zij hiermee doet.

Wil je meer weten over de huidige eigenaar van een domeinnaam? Dan kun je hier het beste Whois voor gebruiken. Met deze tool krijg je inzicht in wie de houder is én krijg je ook suggesties van vergelijkbare domeinnamen die wel nog vrij zijn.