Wat kun je doen met een domeinnaam?

Om een eigen website te kunnen starten, heb je sowieso een domeinnaam nodig. Met een domeinnaam ben je in staat om je eigen website of webwinkel te openen, waarbij de keuze voor de domeinnaam cruciaal is. De domeinnaam moet aansluiten bij het onderwerp van de website, moet pakkend zijn en moet goed te onthouden zijn.

Wat is een domeinnaam precies?

Een domeinnaam is de unieke naam waarmee je website of webwinkel aangegeven wordt. Voorbeelden van bekende domeinnamen zijn bijvoorbeeld www.nu.nl, www.google.nl, www.buienradar.nl en www.facebook.com.

Nagenoeg alle domeinnamen die gebruikt worden, worden gebruikt voor een website of webshop. Het is echter ook mogelijk om een domeinnaam alleen voor een e-mailadres te gebruiken. Dit is echter iets dat niet al te vaak voorkomt.

Heb je een domeinnaam nodig?
Als je met een eigen website of webshop aan de slag wilt gaan, heb je sowieso een domeinnaam nodig. Je kunt een domeinnaam het beste vergelijken met de fundering van een woning:

  • Fundering van een woning: zonder de fundering van een woning is het niet mogelijk om een huis te bouwen.
  • Domeinnaam: zonder een domeinnaam is het niet mogelijk om een website te ontwikkelen.

Indien je met een online business aan de slag wilt gaan, heb je sowieso een domeinnaam nodig. Als je de ambitie hebt om een internetondernemer te worden, heb je ook sowieso een domeinnaam nodig.

Hoe kun je een domeinnaam registreren?

Het mag duidelijk zijn dat een domeinnaam cruciaal is. Om deze domeinnaam te kunnen registreren, zou je klant moeten worden bij een provider. Bekende voorbeelden van providers zijn bijvoorbeeld Neostrada, Vimexx en Versio. Bij deze partijen kun je in een mum van tijd een domeinnaam registreren.

Voordat je dit kunt doen, is het wel zaak om te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is. Is dat niet het geval? Dan heb je geen mogelijkheid om de domeinnaam te registreren. Indien de domeinnaam wel vrij is, kun je deze met een paar klikken op de muisknop registreren.

Hoe dit precies in zijn gang gaat, verschilt van provider tot provider. Ga daarom naar de website van je provider en volg de benodigde stappen.

Regels voor een domeinnaam

Bij het bedenken van een domeinnaam moet je met enkele regels rekening houden. Zo is de minimaal aantal tekens voor een domeinnaam vastgesteld op 2 tekens. Ook heb je met een maximum aantal tekens te maken; 63 tekens.

Verder moet je je aan de geldende regels met betrekking tot de openbare orde houden. Een domeinnaam mag bijvoorbeeld niet belastend of racistisch zijn.

Tevens is het goed om te weten dat je niet alle tekens in een domeinnaam kunt gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om leestekens te gebruiken, met uitzondering van het koppelteken (-).

Website of webshop starten

Is het je gelukt om de gewenste domeinnaam te registreren? Dan is het de hoogste tijd om je eigen website of webshop te starten. Dat doe je door een webhostingpakket af te sluiten en deze te koppelen aan de domeinnaam. Er staat nu een website op je domeinnaam; het is vervolgens zaak om die website te ontwikkelen.