Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Deze naam staat ook wel te boek als een URL: dit is de link die je aan de bovenzijde in je browser ziet staan. Als je naar de website van Google gaat, kom je bijvoorbeeld op Google.nl uit. Dát is dan ook de Nederlandse domeinnaam van het bedrijf Google.
De totstandkoming van de domeinnamen is uiteraard niet zomaar uit de lucht gevallen. Nee, deze domeinnamen zijn bedacht als alternatief op een IP-adres. Eerst werden IP-adressen gebruikt, maar dergelijke codes zijn ontzettend lang. Er zit bovendien geen enkele structuur in, waardoor IP-adressen lastig te onthouden zijn. Men heeft daarom de domeinnamen bedacht; dit is een stuk makkelijker te onthouden. Het DNS, het domeinnaamsysteem, vertaalt een IP-adres dan ook naar een domeinnaam.
Twee topleveldomeinen
Het is goed om te weten dat er twee zogeheten topleveldomeinen bestaan:
- Country code top level domain: dit zijn extensies zoals .NL en .BE. Deze extensies verwijzen naar een bepaald land, respectievelijk Nederland en België in dit geval. Deze extensies zijn altijd aan een bepaald land gekoppeld.
- Generic top level domain: dit zijn extensies die níet aan een land gekoppeld zijn. Zo gaat het om bijvoorbeeld de .COM, .NET en .ORG extensies. Deze extensies zijn wereldwijd te gebruiken en worden beheer door IANA. Dit is een organisatie die de technische zaken rondom deze domeinen regelt en beheert.
De regels voor een domeinnaam
Denk je een goed idee voor een bedrijf te hebben? Dan is het uiteraard wenselijk dat je voor dit bedrijf een goede naam verzint. Deze naam moet je vervolgens ook verwerken in de domeinnaam; geen enkel bedrijf kan immers zonder een geode website.
Als je een domeinnaam wilt bedenken en registreren, moet je je wel aan enkele regels houden:
- Een domeinnaam bevat minimaal 2 tekens
- Een domeinnaam bevat maximaal 63 tekens
- Een domeinnaam bevat alléén letters, cijfers en het liggende streepje
- Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde
- Er zijn enkele domeinnamen die door niemand geregistreerd kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om www.nl.nl en www.mail.nl
- Een domeinnaam moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor .nl domeinnaamhouders. De registrar waarbij je de domeinnaam wilt registreren, zorgt hier automatisch al voor
Checken of een domeinnaam vrij is
Voordat je een domeinnaam kunt registeren, is het zaak om te checken of deze nog vrij is. De uitkomst hiervan is bepalend voor de volgende stap(pen):
- Domeinnaam is nog vrij. Dit betekent dat je de domeinnaam nog kunt registreren. Log hiervoor in bij je registrar, vul de gewenste domeinnaam in, kies de gewenste extensie(s) uit en schaf de domeinnaam direct aan. Bij de meeste registrars kost dit slechts een paar euro.
- Domeinnaam is bezet. Dan heb je meerdere mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is om op zoek te gaan naar een andere domeinnaam. Een andere mogelijkheid is om in contact proberen te komen met de huidige houder. Mogelijk kun je de domeinnaam van hem/haar overnemen.
Hoe kies je de beste domeinnaam uit?
Bij het uitkiezen van een goede domeinnaam moet je op enkele punten letten. Zo is het wenselijk dat de domeinnaam aansluit bij het onderwerp van de website. Wil je een bedrijfswebsite creëren? Dan is het zaak dat de domeinnaam aansluit bij de naam van je bedrijf.
Verder is het wenselijk dat de domeinnaam zo kort mogelijk is. Des te korter een domeinnaam is, des te beter deze te onthouden is. Erg wenselijk. Dat het maximaal aantal tekens 63 is, betekent echt niet dat je 63 tekens moet gebruiken. Probeer juist zo min mogelijk tekens te gebruiken. Tot slot moet je ook nog goed nadenken over de juiste extensie. Het is voor de hand liggend om voor de .NL extensie te kiezen, maar mogelijk is voor jouw website een .COM extensie beter.