Ben je een interessante website tegengekomen die je graag over wilt kopen? Wil je met een bepaalde website samenwerken? Of wil je je favoriete domeinnaam graag van de huidige eigenaar overnemen? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin je graag zou willen weten wie de eigenaar van een domeinnaam is. Gelukkig is het mogelijk om dit te checken; dit doe je via de WHOIS.
Waarom de eigenaar van een domeinnaam achterhalen?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er voldoende redenen te bedenken. Zo is het goed mogelijk dat je een gouden idee denkt te hebben, inclusief een geweldige bedrijfsnaam. Als je naar die bedrijfsnaam op zoek gaat, zie je echter al dat de betreffende naam als domeinnaam geregistreerd is. Zeker als er niks met de website gedaan wordt, is het interessant om de domeinnaam over te kopen. Maar, daarvoor moet je dus wel weten wie de huidige eigenaar is.
Maar, ook onderstaande redenen zijn prima redenen om de eigenaar te achterhalen:
- Als op de website de regels omtrent copyright overtreden worden.
- Als je de eigenaar van de website op een technische fout wilt wijzen.
- Als je een klacht hebt over de website en of de inhoud hiervan
Let wel goed op: de eigenaar van een domeinnaam wordt niet als eigenaar bestempeld, maar als ‘houder’. Het is namelijk zo dat een domeinnaam geen eigendom van iemand kan zijn. Als je een domeinnaam koopt, koop je het recht om de domeinnaam te gebruiken. Dát betekent dat je houder bent en geen eigenaar.
Eigenaar domeinnaam checken in de WHOIS
Om de eigenaar van een domeinnaam te checken, heb je hierdoor de WHOIS-database voor nodig. Dit is de database van de organisatie die alles omtrent de registratie van domeinnamen beheert. Het gaat hierbij om Nederlandse domeinen, maar ook om alle internationale extensies.
De naam WHOIS betekent niks meer dan ‘wie is’. Het doel van deze organisatie is dan ook om zoveel mogelijk informatie over de eigenaar van een domeinnaam te verzamelen en te delen. Met een zoekopdracht binnen de WHOIS-database kun je achterhalen wie de eigenaar is. Dit doe je het beste en snelste met onderstaand stappenplan:
- Stap 1: ga naar de website van de uitgevende instantie van een domeinnaam. Of ga naar de website SIDN.nl of WHOIS.com
- Stap 2: vul de domeinnaam in waar je meer over te weten wilt komen of waar je interesse in hebt. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet, zodat je typefouten voorkomt.
- Stap 3: lees de gegevens af. Als je de zoekopdracht ingevoerd hebt, zoekt men in de WHOIS-database direct naar de beschikbare informatie. Je ziet op je beeldscherm vervolgens precies staan wie de huidige houder van de betreffende domeinnaam is.
Niet altijd inzichtelijk
Het is goed om te weten dat de gegevens van een houder niet altijd inzichtelijk zijn. Dit heeft met name met de regels op het gebied van privacy te maken, de welbekende AVG-wet. Sinds deze wet van kracht is, is het een stuk lastiger geworden om de houder van een domeinnaam te achterhalen. Zéker als het een domein van een particulier betreft, is het erg lastig om de eigenaar te achterhalen.
Bij het zoeken naar de eigenaar kun je drie verschillende resultaten tegenkomen. Ten eerste is het mogelijk dat je alleen de bedrijfsnaam van de houder ziet staan. Op zich handig, aangezien je via de bedrijfswebsite vervolgens ongetwijfeld contact op kunt nemen.
Ten tweede is het mogelijk dat je alleen een e-mailadres ziet staan. Via dit e-mailadres kun je uiteraard contact opnemen met de eigenaar van de domeinnaam. Ten derde is het zo dat je alle gegevens ziet staan. Dit is eigenlijk niet wenselijk, aangezien dit betekent dat de registrar zich niet aan de AVG-wet houdt. Voor jou is het echter wel handig; je hebt immers gevonden waar je naar op zoek bent.
Gegevens niet zichtbaar, wat dan?
Is het zo dat de gegevens van de houder niet zichtbaar zijn? Maar, wil je wel heel graag de betreffende domeinnaam overnemen? Dan heb je nog een andere optie. Je kunt namelijk de huidige registrar van de domeinnaam aanschrijven. Bij de registrar kun je een verzoek indienen om in contact te komen met de huidige eigenaar.
Nadat je dit verzoek ingediend hebt, doet de registrar navraag bij de huidige eigenaar. Wil de huidige eigenaar in contact met je komen? Zo ja, dan deelt de registrar jóuw contactgegevens met de huidige eigenaar. Wil de huidige eigenaar niet in contact komen? Dan krijg je dit van de registrar te horen. Dit is dus geen garantie op succes, maar nooit geschoten is altijd mis.
Wat te doen als de eigenaar geen interesse heeft om in contact te komen? Dan is het zaak om op zoek naar oplossing B te gaan. Oftewel: het bedenken van een nieuwe bedrijfsnaam of je eerdere idee laten varen.
Domeinnaam achterhalen per extensie
.NL domeinnaam | Hiervoor kun je terecht op SIDN.nl |
.EU domeinnaam | Hiervoor kun je terecht op EURid.eu/nl |
.BE domeinnaam | Hiervoor kun je terecht op DNSbelgium.be |
.COM domeinnaam | Hiervoor kun je terecht op lookup.icann.org |
Overige domeinnamen | Hiervoor kun je terecht op lookup.icann.org |