De ICT Beveiliging optimaliseren als Ondernemer – 5 Tips

Als ondernemer wil je ervan verzekerd zijn dat de ICT-systemen in topconditie zijn. En dan vooral op het gebied van beveiliging, want cybercriminaliteit ontwikkelt zich net zo snel als de technologische mogelijkheden die je voor je organisatie en projecten gebruikt. Neem de onderstaande 5 beveiligingstips naar je hart om je onderneming te beschermen tegen cyberrisico’s. 

1. Werk met een beveiligingsbeleid

Verreweg een van de beste manieren om de ICT beveiliging een boost te geven, is door gestructureerd en adequaat te werk te gaan als het gaat om de bescherming van gevoelige informatie en het voorkomen van cyberincidenten. Een uitgebreid beveiligingsbeleid met specifieke richtlijnen en procedures voor medewerkers kan hierbij helpen. 

Bied je team de mogelijkheid om goed op te hoogte te zijn van dit beleid, zodat ze de naleving ervan begrijpen en deze verstandig doorvoeren.

Hoe kun je dit doen? Je kunt bijvoorbeeld investeren in een cyberbewustwordingstraining om iedereen bewust te maken van de risico’s van cyberaanvallen. Nuttige topics die hier aan bod kunnen komen zijn onder meer het herkennen van verdachte e-mails, phishing-pogingen en andere potentiële dreigingen van cybercrimen. 

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zorgen ervoor dat je het zo moeizaam mogelijk maakt voor de raad-het-wachtwoordsystemen. Om de kans op cyberinbraak nog verder in te dammen, implementeer tweefactor-authenticatie als een extra beveiligingslaag. 

3. Houd software up-to-date

Zo gezegd, zo gedaan – het regelmatig bijwerken van alle softwareapplicaties is een zeer handige methode om gebruik te maken van de nieuwste beveiligingspatches en updates. Een ervaren hacker leert constant meer van beveiligingsrisico’s misbruiken en verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die hen die mogelijkheid bieden. 

4. Gegevensencryptie

Met behulp van gegevensencryptie zorg je ervoor dat gevoelige informatie niet snel op straat komt te liggen, helemaal als je decryptiesleutels gebruikt tijdens zowel de opslag als verzending van bestanden. 

5. Blijf op de hoogte

Om als zelfstandig (digitaal) ondernemer het hoofd boven water te houden, wil je op hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cyberbeveiliging. Zo weet je zeker dat je beveiligingsmaatregelen kunt nemen die de gelijke tred weten te houden met het evoluerende landschap. 

Mocht je als hardwerkende ondernemer zelf niet de tijd of expertise hebben om de mogelijke zwakke plekken in je ICT tijdig aan te pakken, dan is het zeker het overwegen waard om samen te werken met een ervaren ICT-specialist die periodiek een beveiligingsaudit kan uitvoeren.