URL check: hiermee controleer je een valse URL

Cybercriminaliteit is een hot item tegenwoordig. Meer en meer kwaadwillende proberen om bijvoorbeeld geld te ontfutselen, om websites te hacken of om op een andere manier schade aan te richten.

Om jezelf tegen cybercrime te wapenen, moet je onder meer goed de URL’s checken. Hoe je nou een valse URL kunt checken, lees je hieronder. Het is namelijk zo dat het checken van een URL in de afgelopen jaren lastiger geworden is.

Hoe dit komt? Dit komt onder meer doordat de cybercriminelen steeds slimmer zijn geworden. Zij krijgen het onder meer voor elkaar om neppe websites van een groen slotje te voorzien. Uiterst spijtig, aangezien een groen slootje eerder alleen voor echte, betrouwbare websites weggelegd was.

Tevens moet je heel erg oppassen met bijvoorbeeld mail en social media. In je mailbox krijg je mogelijk neppe mails met daarin een link naar een website. Dit ziet er allemaal erg echt uit, waardoor je niet direct doorhebt dat je met een phishing mail te maken hebt. Als je op zo’n link klikt, kom je echter op een neppe website uit. Of de hacker krijgt toegang tot je computer.

Je moet daarom heel goed checken of een URL wel echt is. Dit doe je onder meer met onderstaande tips.

Tip 1: check altijd wat de officiële website van een bedrijf is

Krijg je in je mailbox een mail van een bedrijf? Dan kun je er niet meer klakkeloos van uitgaan dat dit een echte mail is. Je moet daarom, voor de zekerheid, altijd de officiële website van een bedrijf checken. Komt die website overeen met hetgeen dat in de mail staat? Dan is dat een teken dat de mail mogelijk echt is.

Uiteraard is het zaak dat je altijd alleen van officiële websites gebruik maakt.

Tip 2: controleer de URL goed

Je doet er verstandig aan om de URL altijd goed te checken. Bij de check van een URL moet je goed kijken naar de opbouw van de URL:

Let altijd goed op de spelling van de URL. Ziet dit er allemaal netjes uit of merk je een spellingsfout op? Bij een officiële website zal je nóóit een spellingsfout tegenkomen.

Verder moet je goed naar de landcode kijken. In de meeste gevallen zijn de officiële websites voorzien van een ‘.nl’ landcode. De kans bestaat echter dat je mails ontvangt met een landcode als .ru (Rusland) of .in India).

Tip 3: klik nooit zomaar op een link

Krijg je een mail met daarin een link? Klik nooit lukraak op zo’n link. Check eerst wie de afzender van het bedrijf is, lees de mail goed op spellingsfouten door en ga met je muis op de link staan. Je ziet nu linksonder in de browser het linkadres staan.

Is dit een kort linkadres dat rechtstreeks naar de website van het bedrijf verwijst? Dan is dat een teken dat het om een echte mail gaat. Is het een lang linkadres met een hele bijzondere URL? Dan doe je er verstandig aan om de mail zo snel mogelijk te verwijderen.

Tip 4: maak gebruik van een fake website checker

Tot slot kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een fake website checker. Zo’n checker werkt erg simpel;

  • Ga naar bijvoorbeeld scamadvisere.com; dit is één van de beste fake website checkers

Vul nu de URL in en klik op ‘Zoeken’; je krijgt nu direct te zien of het een echte of neppe website betreft.