Bent u veilig online?

28 okt 2015 | Nieuws

Wachtwoorden

Terwijl u rustig aan het werk bent schuimen tal van schimmige personen het internet af op zoek naar gevoelige data. Wachtwoorden van uw internetaccounts, mail, of erger nog:
uw creditcardgegevens.

Als u zelf te slordig bent met die gegevens is het achterhalen ervan appeltje-eitje. In heel veel andere gevallen kost het iets meer moeite en verzint men slimme trucs om uw wachtwoord en gebruikersnaam te ontfutselen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als uw bank, het Justitieel Incassobureau, verzin het maar. Alles om uw vertrouwen te winnen en dan genadeloos toe te slaan.

Maar wat doet u er aan? Bent u zich bewust van deze gevaren?

Zorg eerst voor een sterk wachtwoord door aan de volgende punten te denken:

  • maak uw wachtwoord minsten 8 tekens lang,
  • gebruik niet uw echte naam, achternaam of bedrijfsnaam in uw wachtwoord’
  • zorg dat uw wachtwoord niet ene compleet woord is,
  • kies een wachtwoord dat anders is dan al uw andere wachtwoorden,
  • gebruik letters, hoofdletters, cijfers en symbolen in uw wachtwoord.

Door aan deze punten te denken maakt u het voor hackers al een heel stuk moeilijker om uw wachtwoord te kraken. Maar er is meer!


Draadloze netwerken

Wees ervan bewust dat u op een onbekend wifi-netwerk ‘afgeluisterd’ kunt worden. Kwaadwillenden die gebruik maken van hetzelfde draadloze netwerk kunnen namelijk de internetpakketjes die u ‘door de lucht’ stuurt opvangen en met behulp van speciale programmatuur analyseren.

Terwijl u nietsvermoedend uw email in dat gezellige cafeetje ophaalt, stuurt u zonder dat u zich dat realiseert uw wachtwoord en gebruikersnaam naar de mailserver. De software vangt die data op en presenteert het in hapklare brokken aan de hacker die achterin hetzelfde cafe aan de koffie zit. Wist u dat?

Links en advertenties

Onbekende e-mails, aparte advertenties of dubieuze links zijn in het algemeen het beste om te vermijden. Deze linkjes kunnen kwaadaardige codes bevatten.

Password-manager

Een ieder heeft tegenwoordig zoveel gebruikersnamen, wachtwoorden en pincodes dat het overzicht al snel zoekraakt. Menigeen gebruikt dan ook een Excelsheet of Worddocument waarin al deze gegevens worden bewaard.

Dat dit een hele gevaarlijke werkwijze is hoeven wij u vast niet meer te vertellen. Zelfs met een wachtwoord op deze documenten stelt de beveiliging ervan weinig tot niets voor.

Verstandig is het om een zogenaamde passwordmanager te gebruiken die op al uw apparaten geinstalleerd staat en ook nog eens via Dropbox of de GoogleDrive synchroniseert.


Gebruik je verstand

Blijf altijd alert tijdens het surfen op internet. Klopt er iets niet, denk dan goed na. Hacken gebeurt niet altijd online, het kan namelijk ook via de telefoon gebeuren. Dat heet ‘social engineering’.

Hierbij kunnen mensen je bijvoorbeeld via de telefoon benaderen en zich voordoen als iemand van de bank. Geef dus nooit zomaar je wachtwoord door.

Backups

Overbodig om te zeggen natuurlijk, want u heeft toch backups van al uw belangrijke data? Op die manier kunt u namelijk nooit uw gegevens kwijtraken wanneer uw systeem geinfecteerd is of door kwaadwillenden ‘op slot’ is gezet.

Op twee afzonderlijke plaatsen bewaard ben u altijd zeker van uw data.


Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten? Neem contact met ons op en wij geven u vrijblijvend advies.